استراتژی بازاریابی
بیایین یه دقیقه در مورد بازاریابی حرف بزنیم. شاید به نظر یه موضوع ساده باشه ولی از اونی که فکر می کنین گسترده تر و حتی پیچیده تر هم هست. در حقیقت اگه تا انتهای این متن همراه من باشین شما رو با انواع استراتژی بازیاریابی آشنا می کنیم که می تونین با استفاده از اونا کسب و کار خودتون رو گسترش بدین. پس جایی نرین و همینجا همراه من باشین.
این که بخواین دنبال انواع استراتژی بازاریابی مختلف باشین و از اونا استفاده هم بکنین برند شما رو قوی تر از چیزی که هست میکنه. ولی این همه ماجرا نیست. شاید براتون جالب باشه که بدونین با این کار سیل مشتری ها رو به سمت کسب و کار خودتون روانه می کنین. مثلا یه چیز جدید رو توی بیزنیستون امتحان می کنین. کسانی که خواهان اون باشن با استراتژی درست حتما پیداتون می کنن.
اما این یعنی باید از همه این استراتژی هایی که اینجا باهاش در موردش حرف می زنیم باید استفاده کنید؟ خب بدون شک جوابم نه هستش. چون راستش رو بخواین نه وقتش رو دارین و نه منابع کافی که بخواین همه رو یکی یکی انتخاب و امتحان کنید.
با همه این حرفا، اگه شما یه عالمه روش جذاب داشته باشین می تونین بلاخره یکی از اونا رو که مناسب کسب و کارتون هستش انتخاب کنید.
تعریف استراتژی بازاریابی

خب اگه بخوایم از اون اول شروع کنیم، باید مفهوم استراتژی بازاریابی رو تعریف کنیم. اصلا استراتژی چیه و چطور باید از اون استفاده کنید؟
اگه بخوام ساده بگم، استراتژی بازاریابی مجموعه ای از مراحل هستش که شما از اون ها برای جلب نظر مشتریان خودتون ازش استفاده می کنین. در نهایت هدف از این کار هم هدایت مشتری به سمت خرید هست. انواع استراتژی بازاریابی مختلف برای رسیدن به این هدف طراحی شده. دقیقا به همین دلیل شاید لازم باشه که بیشتر از یک روش رو برای بیزنیس خودتون استفاده کنید تا تجارتتون راه درست کارش رو پیدا کنه.
با استراتژی هایی که در ادامه در موردش حرف می زنیم، مصرف کنندگان رو در مراحل مختلف قیف فروش قرار میدین. تازه با استفاده از این روش ها می تونین معیار هایی که برای پیشرفت کارتون لازم هست رو هم پیدا کنین.
بازاریابی کارمندان
خیلی از کسب و کار ها و مشاغل از کارمندان خودشون به عنوان مشتریان بالقوه و سفیر برند خودشون چشم پوشی می کنن. بهتره با این حقیقت رو به رو بشین خیلی از شرکت ها به کارمندان خودشون تخفیف میدن تا بخشی از مزایای فروش اونها رو تشکیل بده. بیشتر کارمندا دوست دارن که از کارفرمای خودشون خرید کنن. البته به شرطی که مطمئن باشن که دارن بهترین معامله رو انجام میدن.
اگه با دید بازتری بهش نگاه کنین، شما نه تنها به کارمند خودتون تخفیف میدین تا از خدمات شما استفاده کنه، بلکه به صورت رایگان و بدون هیچ هزینه ای برای خودتون تبلیغ می کنین. کارمند شما در مورد محصول با بقیه هم حرف میزنه و می تونه مجابشون کنه که مشتریای بعدی شما باشن.
حتی کارمندان شما می تونن در مورد خرید خودشون با خونواده، همسایه ها، شبکه های اجتماعی و حتی شاید وبلاگ شخصی خودشون حرف بزنن.
پس برای درست کردن یا ارتقای اسم تجاری خودتون، کارمندان مجموعه خودتون رو دست کم نگیرید.
بیزینس به مصرف کننده (B2C)

بازاریابی بیزینس به مصرف کننده مربوط به استراتژی کسب و کار هایی هستش برای یک شرکت خاص طراحی شدن. این شرکت ها محصولات یا خدمات خودشون رو به صورت مستقیم در اختیار مصرف کننده قرار میدن. این شرکت ها میتونن فروشگاه داشته باشن و یا به صورت آنلاین از اون ها خرید کنین.
استراتژی بازاریابی B2C توسط داده هایی به دست میاد که از مصرف کنندگان جمع آوری شدن. اما وظیفه شما اینه که اطلاعات کلی مثل شهر زندگی و میزان درآمد مشتریان خودتون رو بدونید. در ضمین حتما این مورد رو هم باید بررسی کنید که مشتریان شما چقدر دوست دارند که از طریق ایمیل مارکتینگ (بعدا در موردش بیشتر باهم گپ می زنیم) در کنار شما باشن؟
استراتژی بیزینس به بیزینس (B2B)
برعکس بازاریابی B2C، بازاریابی B2B زمانی توی یک کسب و کار استفاده میشه که یک شرکت یا سازمان، خدمات یا محصولات خودش رو در اختیار شرکت یا سازمان دیگه ای قرار بده. برای مثال، اگه توی فضای مجازی در زمنیه تولید دوره های آنلاین فعالیت می کنین، در واقع دارین از بازاریابی B2B استفاده می کنین.
بازاریابی سببی
مردم عاشق اینن هستن که دست و دلباز باشن. پس یه دلیل براش درست کنین. خب الان شاید بپرسید که چطور باید این کار رو انجام بدین. خیلی ساده است. یک کاری کنید که با شما در یک کار خوب شریک باشن. مثلا اگه یه دوره آنلاین رایگان دارید، می تونید در کنارش برای کسانی که با کارتون مرتبط هستن در اون تبلیغ کنید. یا اصلا در اون دوره رایگان نیاز به خرید یک محصول رو ایجاد کنید.
اگه می خواین که توی بازاریابی سببی موفق باشین، باید ربط بین کار خودتون و علت انجام اون پیدا کنید. فقط یکی رو تصادفی انتخاب نکنین. مثلا فرض کنید شما محصولات مربوط به تناسب اندام می فروشین پس می تونین با یه سازمان همکاری کنین که برای تامین آب سالم آشامیدنی برای کشور های محروم داره تلاش می کنه یا اصلا در حال مبارزه با چاقی توی کودکان هستش.
فروش مستقیم
خب شاید شما بخواین ترجیح بدین که محصولات خودتون رو به صورت حضوری بفروشین. خب برای این کار می تونین از استراتژی فروش مستقیم استفاده کنید. مثلا می تونین محصول خودتون رو توی خونه یا گروه دوستاتون بفروشین.
خبر خوب این که این روش تا حد زیادی خوب جواب میده و خبر بد این که متاسفانه نباید انتظار داشته باشین که این روش برای همه کسب و کار ها خوب جواب بده.
برای این که توی کار قوی عمل کنید و موفق بشین، باید مهارت فروش عالی و شخصیت برونگران داشته باشین. اگه غیر از این باشه، متاسفانه نباید منتظر خبر های خوبی توی کارتون باشین.
برند سازی مشترک و بازاریابی پیوسته
شک ندارم که می دونین که با رقبای خودتون مخاطب مشترک دارین. اما به این فکر کردین که مشاغلی هم هستن که مکمل کسب و کارتون هستن؟ مثلا فرض کنین شما کار آفرین دوره های آنلاین تناسب اندام هستین. احتمالا کار آفرین دیگه ای هم هست که در زمینه رژیم مناسب برای تناسب اندام کار می کنه و مطالبش رو به اشتراک میزاره. خب شما هر دوتون مخاطب هدف های مشترکی دارین.
بازاریابی پیوسته یا وابسته، محصولات مشترک رو هم در بر میگیره. مثلا می تونین با یه کار آفرین دیگه شریک بشین و دوره های مشترک درست کنین. خب خیلی احتمال داره که فروشتون بالاتر بره چون دایره مخاطبان خودتون رو بزرگتر کردین.
رسانه ها و روابط عمومی کسب شده
فکرش رو بکنید که شما کسب و کار خاصی دارین و محصولات خوبی هم دارین. بعضی از رقبا و حتی مشتری هاتون شما رو به دیگران معرفی می کنن.
روابط عمومی که شما دارین به جوری جلب اعتماد کرده و مشتری های جدید رو به خرید کردن قانع می کنه. علاوه بر اینا شما توسط بقیه معرفی شدین و رسانه خودشون رو برای تبلیغ شما به کار برن. پس به طور کلی دارین کسب اعتماد می کنین پس باید دقیق عمل کنین.
چرا مدیاروت
مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.
مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.
و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.
بازاریابی نقطه خرید (POP)
استراتژی بازاریابی توی نقطه خرید یا نقطه فروش، یک استراتژی خوبه که شما باهاش بتونین مشتریان رو در یک لحظه شکار کنین. می پرسین چطور؟
خب مثلا فروشگاه های محلی هستن که سعی می کنن نیاز های محله رو تامین کنن. از شیر مرغ تا جون آدمیزاد هم توی فروشگاهشون پیدا میشه.
این استراتژی به شما کمک می کنه درست وقتی مشتری به شما نیاز داره، شما اونجا باشین تا نیازش رو برطرف کنین.
حتی می تونین از مشتریاتون بپرسین که بیشتر به چه چیزایی نیاز دارن که شما اونو توی فروشگاه خودتون قرار بدین.
اما توی دنیای تجارت الکترونیکی هم این کار انجام میشه. معاملات بزرگ رو با روش ساده انجان میدن. فقط کافیه درست لحظه نیاز اونجا باشین. مثلا وقتی کاربر سایت شما یه دوره ازتون میخره، میتونین بهش در مورد دوره های مرتبط با اون موضوع رو هم پیشنهاد بدین و باهاش در ارتباط باشین.
بازاریابی اینترنتی
بازاریابی اینترنتی یه اصطلاحه که کلی مدل بازاریابی رو توی خودش جا داده. از بازاریابی اجتماعی و ایمیلی گرفته تا وبلاگ نویسی و لندینگ پیج. اصلا بخوام ساده بگم، هر بازاریابی که اینترنتی انجام بشه مربوط به این دسته اس.
با این وجود، اگه می خواین تجارت خودتون رو توسعه بدین پس باید یه استراتژی خاص رو برای خودتون در نظر بگیرین. مثلا اگه وبلاگ نویسی می کنین، چه مباحثی رو پوشش میدین و توی قسمت نظرات چطور باید جواب خوانندگان خودتون رو بدید.
دست راست شما توی این روش بازاریابی هم Google Analytics خواهد بود. چون قراره حسابی کاربران خودتون رو بررسی کنین. باید براتون مهم باشه که کجا رو بیشتر خونده، کجا رو ول کرده و حتی توی کدوم مطالب کاربران نظر خودشون رو قرار دادن.
تبلیغات رسانه ای پرداخت شده
خب اگرچه انواع استراتژی بازاریابی رایگان هستن اما اگه می خواین به سرعت توی تجارت خودتون پبشرفت کنین و یا اون رو گسترش بدین، تبلیغات رسانه ای پرداخت شده راه حل خوبی برای شما خواهد بود.
هرچند که پرداختی این روش با دلار خواهد بود. اما می تونین از تبلیغات پولی که اشکال مختلفی دارن استفاده کنید. مثلا:
- شبکه های اجتماعی پرداخت شده
- جستجوی پرداخت شده
- نمایش تبلیغات
- تبلیغات تلویزیونی و رادیویی
- بیلبوردها
- تبلیغات چاپی
اما یادتون باشه قبل از شروع هر روش تبلیغات پولی، اهداف خودتون رو مشخص کنین و بر اساس اونا بودجه خودتون رو در نظر بگیرین.
اگه یکی از این استراتژی ها به هر دلیلی جواب نداد لطفا همش پول خودتون رو باهاش هدر ندین، یه عالمه روش جدید هست که هنوز امتحان نکردین. مطمئنم بلاخره یکی از مناسب ترین هاش برای شما جواب میده.
تبلیغات دهان به دهان
باید بهتون بگم که این روش بازاریابی یکی از ساده ترین روش هایی هستش که انجام میشه. اما خب این روش به مشتری هایی که دارین بستگی داره و این که چقدر از خدمات یا محصولات شما راضی باشن.
مثلا یه دوره آنلاین دارین، مشتری توی شبکه های اجتماعی خودش در مورش حرف میزنه. در این حالت اگه با معرفی چن تا مشتری محصول شما فروشش بالا بره، شما از طریق معرفی دهانی چن نفر دیگه شناخته شدین.
شبکه های اجتماعی و وایرال مارکتینگ

شما نمی تونین پیش بینی کنین که چه نوع محتوایی وایرال میشه. خب وایرال شدن یا بازاریابی ویروسی معیار خاصی نداره. فقط مردم از یه چیزی خوششون میاد و توی شبکه های اجتماعیشون، ایمیل ها و… اون رو دنبال می کنن و یا حتی توی یوتیوب در موردش حرف می زنن.
هرچند کسی نمیدونه که چطور این اتفاق میفته ولی اگه برای شما پیش اومد مثل این میمونه که بلیط بخت آزمایی رو برده باشین. این که اسم تجاری شما هدف مردم باشه اتفاق کمی نیست.
اما میتونین برای این که شانس خودتون رو برای دیده شدن توی شبکه های اجتماعی با محتواهای ویروسی افزایش بدین از این روش ها استفاده کنین.
- از عکس ها و فیلم های زیادی استفاده کنین
- در مورد موضوعات پرطرفدار و محبوب حرف بزنین
- اول مخاطبان خودتون رو پیدا کنین
- از دنبال کنندگان خودتون بخواین که مطالب رو به اشتراک بگذارن.
- مطالبی رو پیشنهاد بدین که بیشتر از همه آموزشی، الهام بخش و سرگرم کننده باشه
- در مورد محصولات رقبا حرف بزنین
- یه انگیزه برای اشتراک گذاری مطالبتون فراهم کنین
بازاریابی محتوا
خب کمتر کسی هست که با محتوا و تولید اون آشنا نباشه حتی اگه تخصصی در این زمینه نداشته باشه بازم یه چیزایی شنیده. بازاریابی محتوا به طور کلی هر نوع محتوایی که آنلاین منتشر می کنین رو در بر میگیره. از صفحات فرود و پست های وبلاگ گرفته تا مطالبی که توی حساب شبکه های اجتماعی خودتون به اشتراک میگذارین.
به جرات می تونم بگم که استراتژی محتوا یکی از تاثیر گذارترین روش ها است. این روش ترافیک ارگانیک از موتور های جستجو برای شما فراهم میکنه. در کنارش دنبال کنندگان شما رو زودتر به مشتری تبدیل میکنه. اگه روشتون خوب هم باشه مشتریان وفاداری هم خواهید داشت.
اما خب زیاده رویی توی هیچ کاری خوب نیست حتی تولید محتوا. پس یه تقویم برای بازاریابی محتوا داشته باشین. حتی برنامه محتوا گذاری توی سایت و شبکه های اجتماعی خودتون داشته باشید.

استراتژی بازاریابی فلایویل Flywheel
در واقع استراتژی بازاریابی فلایویل Flywheel که مدتی است به عنوان جایگزین برای مدل بازاریابی قیف فروش معرفی شده الگوی جدیدی در استراتژی های بازاریابی ایجاد کرده
در این استراتژی بازاریابی برخلاف قیف فروش سنتی که مشتری رو در آخرین مرحله استراتژی بازاریابی و فروش قرار میده، مشتریان رو در دل استراتژی فروش خود جای داده است.
چگونه یک استراتژی بازاریابی موفق تدوین کنیم؟
تحقیقات بازار، یکی از اولین و مهمترین قدم ها در تدوین استراتژی بازاریابی محسوب میشه. در واقع یک استراتژیست بازاریابی باید ابتدا درک درستی از وضعیت فعلی کسب و کار خودش و بعد آنالیز دقیقی از وضعیت بازار و رقبا داشته باشه.
بعد باید یک فرآیند مدیریت استراتژی بازاریابی رو به درستی تدوین کرد. این فرآیند شامل سه بخش مدیریت، اجر و ارزیابی میشه. همینطور باید از مدل های مختلف بازاریابی برای تدوین استراتژی بهره برد و در آخر مکانیسم ارزیابی دقیق فرآیند بازاریابی رو تدوین و اجرا کرد.
استراتژی بازاریابی استارتاپ ها
وقتی صحبت از استارتاپ میشه اولین نقشه راه چگونگی آگاهی از برند یا همون Brand Awareness مطرح میشه.
البته استراتژی بازاریابی برای هر کسب و کاری قطعا متفاوته ولی اگه شما صاحب یه کسب و کار استارتاپی باشید یکی از مهمترین برنامه های بازاریابی تون قطعا آگاهی از برند خواهد بود.
سخن آخر
اگه بخوایم در مورد انواع استراتژی های بازاریابی حرف بزنیم می تونیم ساعت ها باهم گپ بزنیم. راه های زیادی وجود داره که دیده بشین. پس خیالتون راحت باشه که اگه یه روش براتون مناسب نبود، می تونین اون رو عوض کنین.
آزمایش کنین، امتحان کنین و بررسی کنین. مهم اینه که با عشق و علاقه برای کارتون وقت بگذارید. به خودتون ایمان داشته باشید.
اگه توی این کار به کمک نیاز داشتین میتونین روی کمک ما حساب کنین.
منابع: