تعریف KPI و KRI
شاید خیلی در مورد شاخص کلیدی عملکرد (KPI) و شاخص کلیدی نتیجه (KRI) شنیده باشین. ما در این مطلب KPI و KPR رو تعریف کرده و به شما میگیم که چطور ازشون می تونید استفاده کنید. در واقع این که بخواین کسب و کار خوبی داشته باشین تنها در گرو مراقبت از بیزینس و استفاده درست از انواع استراتژی بازاریابی خواهد بود. خوشبختانه دنیای دیجیتال همیشه امکانات و استراتژی های زیادی رو در اختیار ما قرار میده که هم تجارتمون رو رصد کنیم و هم این که کسب و کارمون رو بهتر کنیم البته به شرط اینکه بدونیم چگونه یک استراتژی بازاریابی موفق تدوین کنیم.
.
Key Performance Indicator (KPI) چیست؟
شاخص کلیدی عملکرد، مقادیر قابل اندازه گیری هست که مشخص می کند چقدر برای دستیابی به اهداف کلیدی کسب و کار موثر عمل کرده ایم.

سازمان ها برای ارزیابی موفقیت خودشون در دستیابی به اهداف از KPI در چندین سطح استفاده می کنن. ممکنه که KPI سطح بالا روی عملکرد کلی بیزینس متمرکز باشه در حالی که KPI سطح پایین ممکنه روی فرآیند بخش هایی مثل فروش، بازاریابی، منابع انسانی، پشتیبانی و سایر موارد تمرکز کنه.
انواع مختلف KPI
وقتی یه تجارت متوجه بشه که چطور از میعار های مختلف استفاده کنه و درک کنه که چطور انواع مختلف اندازه گیری ها به بهبود عملکرد سازمان کمک میکنه؛ ارزش نسبی و هوش تجاری مجموعه افزایش پیدا میکنه. به همین منظور KPI به انواع مختلفی تقسیم بندی میشن:
ورودی ها
ورودی ها صفات منابع مصرف شده در فرآیند تولید را اندازه گیری می کنن. این اندازه گیری ها شامل مقدار، نوع و کیفیت میشه.
روند
اقدامات یا فرآیند چگونگی کارایی و فعالیت، کیفیت یا سازگاری فرآیند های خاصی که بر روی تولید خروجی خاصی متمرکز هست روند کار خواهد بود. ابزارها و تجهیزاتی هم برای کنترل فرآیند اندازه گیری وجود داره.
خروجی ها
خروجی ها نتیجه معیارهایی هستن که نشان میدن چه مقدار کار انجام شده و اونچه که تولید شده رو تعریف میکنه.
نتایج
نتایج بر روی دستاورد ها تاثیرات متمرکز می شه و به عنوان نتایج متوسط طبقه بندی می شه. مانند آگاهی از نام تجاری، حفظ مشتری یا فروش که ناشی از افزایش آگاهی مشتری از برند هست.
پروژه به سوالات و اقدامات مربوط به وضعیت پیشرفت و سوالات مهم در مورد پروژه ها یا ابتکارات مهم پاسخ میده.
اقدامات استراتژیک
هر سازمانی هم به اقدامات استراتژیک و هم به اقدامات عملیاتی احتیاج داره. اقدامات استراتژیک، عملیاتی و سایر اقدامات باید بصورت پیوسته بررسی و بهینه سازی بشن.

اقدامات استراتژیک با تمرکز روی نتایج در نظر گرفته شده مطلوب، نتیجه نهایی یا متوسط، نتیجه رو به سمت دسترسی به اهداف استراتژیک سوق میده. برای این کار از کارت های امتیازی متوازن استفاده میکنن. از این کارت ها برای اقدامات استراتژیک و ارزیابی پیشرفت سازمان توی دستیابی به اهداف استراتیژیک خودش استفاده میکنه. برای این دیدگاه ها ۴ کارت زیر نشون داده میشه.
مشتری/ سهامدار
مالی
فرآیند های داخلی
ظرفیت سازمانی
اندازه گیری عملیاتی که روی عملیات و تاکتیک هایی متمرکز شده که برای اطلاع رسانی تصمیمات بهتر در مورد تحویل محصول/خدمات روزمره یا سایر عمیکلرد های عملیاتی طراحی شده.
اندازه گیری پروژه که روی پیشرفت و اثر بخشی پروژه متمرکز شده.
اندازه گیری ریسک که روی عوامل خطر آفرینی متمرکز شده که میتونه موفقیت ما رو تهدید کنه.
اندازه گیری های کارمندی که روی رفتار، مهارت یا عملکرد کارمندان مورد نیاز جهت اجرای استراتژی ها، تمرکز کرده.
برای این که توی پیاده سازی شاخص کلیدی عملکرد استراتژی به طور مداوم و موثر اجرا بشه باید از این اقدامات که توی هر دسته بیان شده استفاده کنیم.
KRI چیست؟

شاخص کلیدی عملکرد در واقع عملیاتی هستش که مشخصه و اگه برای انجام اون اقدام بشه به بهبود شاخص اصلی کمک میکنه.
اساسا شناسایی و اندازه گیری شاخص های اصلی عملکرد به اطمینان از موفقیت شاخص اصلی کمک میکنه و جزو مراحلی هستش که برای به دست آوردن یه نتیجه موفقیت آمیز باید حتما اجرا بشه.
برای مثال میشه به این موضوع اشاره کرد که KRI همون شاخص اصلی هست که نشون میده متوسط روز هایی که مشتریان شما برای پرداخت فاکتور نیاز دارن، چطور کاهش پیدا کرده.
یه KRI شامل اقدامات زیر هستش:
مشتریانی رو شناسایی کنید که در حال حاضر از متوسط روز هایی که برای پرداخت وقت دارن، گذشته و هنوز پرداخت خودشون رو انجام ندادن.
به طور منظم دفتر حساب و کتاب رو با مدیریت بخش حسابداری و مدیریت مالی مرور کنین تا پاسخ های شفافی دریافت کنین.
با مشتریانی که توی پرداخت کند هستن مدام تماس بگیرین.
در نظر داشته باشین که در صورتی که مشتریانی نمیخوان پرداخت خودشون رو درست انجام بدن، اقدامات قانونی رو باید در نظر بگیرین.
شناسایی مراحل بالا و از نظر شاخص هاص عملکرد و گزارش دادن این اقدامات به بخش مدیریت کل به طور منظم سبب ایجاد پاسخگویی توی سطح های بالاتر میشه. این مراحل برای اطمینان به دستیابی شاخص اصلی نتیجه، انجام میگیره.
KRI یک روش اندازه گیری پیشرفته است.
شاخص های عملکرد کلیدی تنها راه اندازه گیری نتایج شما نیستن. شاخص های اصلی نتیجه هم، به کار شما میاد.
چرا مدیاروت
مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.
مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.
و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.
مهمترین KRI های هر سازمان
سودآوری: که نشون دهنده سلامت مالی سازمان شماست.
رضایت مشتری: مشتریان شما چقدر از این که از خدمات یا محصولات شما استفاده میکنن خوشحالن و رضایت دارن؟
رضایت کارمندان: تنها رضایت مشتری نیست که باید به اون اهمیت بدین. بلکه میزان رضایت قلبی کارمندان شما هم مهمه. چقدر کارمندان شما از کار با شما و مشتریانتان خوشحالن؟
مسئولیت اجتماعی شرکت(CRS): آیا سازمان شما از نظر اجتماعی از مسئولیتش در قبال محیط زیست و سایر مسئولیت های اجتماعی خودش آگاهی کامل رو داره؟
یه مدیر آگاه همه این موارد رو در نظر میگیره و سعی میکنه از اونا به نفع کسب و کارش استفاده کنه. نتایج و آمارهای کاریتون رو همیشه جدی بگیرین و به تغییرات چه مثبت و چه منفی توجه کافی داشته باشین. یادتون باشه یه کسب و کار با بررسی و رسیدگی مداومه که سرپا باقی میمونه.
منابع :