بازاریابی پنهان یا آندرکاور مارکتینگ
قبل از شروع بهتر است مطلب خود را این گونه شروع کنیم که، بازاریابی یا مارکتینگ چیست؟ به یکسری از اقدامات جدید که تا به حال توسط کمپانی دیگری انجام نشده و یا تبلیغاتی خلاقانه که در جهت معرفی محصول و یا خدمت به مشتری انجام میشود، میگویند Undercover Marketing، نوعی بازاریابی که به روش پنهان انجام میشود. در ادامه به معرفی و توضیح این روش خواهیم پرداخت. بهطور کلی روش بازاریابی میتواند روشی مناسب در زمینههای آگاهی دادن در ارتباط با محصول و یا خدمت به مشتری باشد؛ به مرور زمان، در زمینه درک نیازها و دغدغههای مشتری کمک بسیار خوبی به ما میشود؛ با تبلیغات در رسانهها، شبکههای اجتماعی و … به معروفیت و محبوبیت قابل قبولی رسیده و از این طریق میتوان فروش بسیار خوبی داشت؛ با فراهم شدن شرایط رقابت میتوان به درجات عالی و بهتری در زمینه بازاریابی رسید و در آخر هدف مارکتینگ را میتوان برند سازی معرفی کرد. اگر یک برند و یک نام معروفی داشته باشید، نظرات بیشتری به سمت شما جلب شده و فروش بسیار ویژه ای خواهید داشت. در ادامه به معرفی جداگانه و دقیق تری از مفاهیم بالا می پردازیم.

معرفی بازاریابی
بازاریابی یا مارکتینگ (که پیش تر به اختصار به معرفی آن پرداختیم) از اجزای اصلی مدیریت کسب و کار و بازرگانی محسوب میشود و به هنر فروش معروف است و تاکیدش بر افزایش مشتریان فعلی و یا نگه داشتن آنها است؛ و تلاش میکند مشتریان بالقوه را به بالفعل تبدیل کند. مارکتینگ را میتوان فعالیتهایی که منجر به جذب افراد به طرف محصول با خدمات شرکت ما میشود تعریف نمود. در واقع در بازاریابی جریان کالا تولید شده و خدمات ارائه شده از سمت تولیدکننده به مصرفکننده هدایت میشود. در بازاریابی تلاش میشود بین تواناییهای شرکت و نیازهای مشتریان تعادل ایجاد شود و قبل از آن که محصول آماده ی فروش شود و قبل از آن که مشتری وارد عرصه ی کسب و کار شود شروع میشود. در بازاریابی تلاش میشود توجه مخاطبین را به محصولات یا خدمات جلب نمو و به عباراتی آنها را مشتاق کرد. نکته مهم این است که اغلب مارکتینگ و فروش را یکی میدانند، در حالی که این دو یکسان نیستند بلکه فروش بخشی از فرایند بازاریابی را تشکیل میدهد. یکی از بازاریابیهای معروف را میتوان بازاریابی پنهان یا Undercover Marketing، که به معرفی بیشتر آن در ذیل می پردازیم.
آندرکاور مارکتینگ، Undercover Marketing
شروع Undercover Marketing به چیزی حدود بیش از ۶۰ سال بر میگردد. این روش توسط روانشناسی که در زمینه بازاریابی محقق بود معرفی شد. جیمز ویکاری، اولین بار از این روش خبر داد که تبلیغات پنهان در ناخودآگاه انسان تأثیر بسیاری میگذارد و بدون آن که انسان متوجهش باشد تحت تأثیر آن قرار میگیرد. ویکاری با انجام آزمایشی در سینما بر روی چندین نفر توانست این موضوع که این روش میتواند تأثیر بسیاری در میزان فروش داشته باشد را ثابت کند.
در این آزمایش تعدادی از مردم که خود اطلاعی از این قضیه نداشتند در سینما برای دیدن فیلم حضور پیدا کردند. در طول فیلم متنی با عنوان ” گرسنه ای؟ پاپ کرن بخور و کوکاکولا بنوش” به صورت فلش زدن ظاهر شد. همین پیام باعث افزایش فرو ش پاپ کرون و نوشابه شد. با جنجالی شدن این خبر که ذهن مردم تحت تأثیر رسانهها و تبلیغات است؛ موجی از نگرانی در بین مردم به راه افتاد. با اینکه ۵ سال بعد از آن ویکاری این قضیه رد کرد اما تاثیراتش بر روی مردم همچنان باقی ماند.
در ادامه این اتفاقات تلاشهای بسیاری برای اثبات بیشتر ماجرا انجام شد و هیچکدام نتوانستند به نتایج مطلوبی دست پیدا کنند. جالب است در بین تمام این آزمایشات هیچکدام موفق به تأثیر یا عدم تأثیر ۱۰۰ درصدی پیامها پنهان نشدند؛ اما این روش همچنان توسط برخی از برندها انجام میشود.
همانطور که از عنوان پیداست، این روش بازاریابی به صورت پنهانی یعنی به روشی غیر مستقیم، انجام میشود. هدف از این روش فروش هر چه سریع محصولات نمیباشد؛ بلکه هدف ایجاد حس کنجکاوی و آمادگی ذهنی برای فرد بوده تا با دیگر تبلیغاتی که در رسانهها و شبکههای اجتماعی دیگر بهطور مستقیم میبیند ارتباط بهتری بر قرار کرده و ذهن با آن آشنایی قبلی داشته باشد. حتماً زیاد این روش را در فیلمها، سریالها و موزیک ویدئوها دیدهاید. تبلیغاتی مانند گوشیهای موبایل و یا مواد غذایی و … میباشند. این روش به نسبت دیگر روشها قدیمی به لحاظ قیمتی بسیار مقرون به صرفه میباشد.

به نظر شما Undercover Marketing، برای چه کسانی مناسب بوده و از این روش نتیجه میگیرند؟
این روش برای تمام برندها و شرکتها به خصوص شرکتهای بزرگی که میتوانند از عهده ی هزینهها برآیند بسیار مناسب میباشد. البته نمیتوان گفت حتماً شرکتهای بزرگ میتوانند از بازاریابی پنهان استفاده کنند؛ شرکتهای کوچکی هم بودهاند که از این روش استفاده کرده و به موفقیت هم رسیدهاند. تمام این موارد به خلاقیت و نوع ارائه محصولی که قرار است در تبلیغات پنهان معرفی شود، اشاره دارد.
چرا مدیاروت
مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.
مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.
و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.
شرکتها و کمپانیها از چه روشی برای ارائه محصولات خود در Undercover Marketing، انجام میدهند؟
اگر چه بعضی از این موارد را در بسیاری از رسانهها دیدهاید؛ اما برای آشنایی بیشتر در مطلب این عنوان به روشهای مختلف انتقال پیام از طریق تبلیغات پنهان میپردازیم.
روش اول- تبلیغات از طریق رسانههای مخفی
در این روش به طرز نامحسوسی شما در معرض تبلیغات زیادی قرار میگیرید. این نوع از پیام در قالب وبلاگها و سایتها ظاهر شده و از تجربیات و اتفاقاً بسیار مهیج زندگی خود سخن به میان میآورند. به عنوان مثال در سایت هستید که از اتفاقات هیجان انگیز و نکات مثبت سفر خود از یکی از مناطق دیدنی مطالبی نوشته شدهاست. شما ممکن است متوجه نشوید اما این نوع انتقال پیام در قالب چنین متنهایی در اصل به معرفی این منطقه به شما هستند تا نوعی جذب گردشگر اتفاق بی افتد.

روش دوم- تبلیغات از طریق افراد مشهور
حتماً این روش از Undercover Marketing را اکثر دیده باشید. حتماً شما هم افراد مشهور زیادی را میشناسید که تعدادی از آنها محبوب شما هستند. این افراد با استفاده از لباسها، لوازم آرایشی و بهداشتی، اکسسوریهای جذاب و … نوعی ارسال پیام برای بینندگان هستند. اگر این فرد مشهور محبوب باشد که چه بهتر، تأثیر بسیار زیاد خود را بر ناخودآگاه ذهن فرد خواهد گذاشت. برای مثال میتوان به تبلیغ گوشیهای شرکت سونی اریکسون در سال ۲۰۰۲ اشاره کرد. او برای معرفی گوشیهای دوربین دار جدید خود از ۶۰ بازیگر معروف در تبلیغاتش استفاده کرد.
روش سوم- تبلیغات از طریق مورد اهمیت قرار ندادن محصول یا به عبارتی دیگر سیاهی لشکر
تبلیغاتی که نیازمند دقت زیادی از سوی ببینده میباشد. به عنوان مثال در یک فیلم ببینده محو تماشای بازی بازیگران و ماجرای داستان بوده و متوجه به عنوان مثال برند نایک کفش او یا مارک پاکت قهوه ی رو میز که بازیگر از آن برای درست کردن قهوه استفاده میکند و یا … نمیشود.
روش چهارم-تبلیغات از طریق پیامهای مخفی
این روش برای بعضی از محصولات که ممنوعیت تبلیغ دارند، بسیار مناسب است.
به عنوان مثال تبلیغات برای سیگار مارلبرو کشیدن بارکدی بر روی ماشینهای مسابقه ای توانست به تبلیغ سیگارهای خود بپردازد.
تا به حال به نام برند آمازون دقت کردهاید؟ فلشی که بر زیر ۴ حرف آن کشیده شده نشانه چیست؟ ابتدا این فلش به سمت حرف A و انتهای آن به سمت حرف Z میباشد. این خود نوعی تبلیغ مخفی و پنهان محسوب میشود؛ به این معنا که در این کمپانی هر نوع محصولی را میتوانید پیدا کنید.
روش پنجم- از طریق داغ شدن محصول و گفت و گو و ایجاد جنجال
این روش را بسیار دیدهاید. در این روش از تبلیغات موضوعی در فضای مجازی بسیار داغ شده و شروع به صحبتهای جنجالی درباره آن میشود. عده ای آن را تأیید و تشویق و عده ای هم انتقاد میکنند. این نوع از تبلیغات میتواند تأثیرات بسیاری بر ناخودآگاه افراد داشته باشد.
تا به اینجا به معرفی ۵ شیوه از Undercover Marketing، پرداخته و با این موضوع بسیار جالب و جذاب آشنا شدهایم. در ادامه این مطلب به معرفی مفصل تری از برندینگ و تبلیغات میپردازیم.
معرفی برندینگ
ساخت برند یا برندینگ را میتوان به زبان ساده اینطور بیان کرد: فعالیتهایی که به وسیله ی آن محصولاتی را که مدنطر صاحبان کار است از جنبههای خاص در معرض دید بازدید کنندگان یا مشتریان قرار میدهیم. به عبارت بهتر برندینگ یعنی این که مشخص کنیم به عنوان یک شرکت، چه کسی هستیم؟ چه چیزی ما را از سایرین و رقبا متفاوت و خاص میسازد؟
در واقع برندینگ یعنی مشتری زمانی که اسم محصول یا اسم شرکت ما را میشوند یک تصوری از محصول یا خدمتی که ما ارائه میدهیم در ذهنش به وجود میآید؛ یا میتوان گفت احساسی است که مشتریان به محصولات و خدمات ما دارند. برند سازی ( فعالیتهایی که منجر به برند شدن میشود ) یک روش بازاریابی است که انتظارات مشتریان از شرکت یا محصول ما را شکل میدهد و باعث تمایز از رقیبان شده و در آن نام، نماد یا طرحی برای شرکت طراحی شده و این نام، نماد و … بیان کننده و نشان دهنده ی تعلق محصول تولید شده به شرکت میباشد.
معرفی تبلیغات
تبلیغات روشی است که با خلق ایدهها و تکنیکهای بسیار جذاب به معرفی محصول و یا خدمت مورد نظر پرداخته میشود. به بیان دیگر میتوان تبلیغات را نوعی ارسال پیام به مردم معرفی کرد. ما بازاریابی را برای معرفی تبلیغات انجام میدهیم. این دو در کنار هم پیش میروند و نمیتوانیم تعریفی یکسان برایشان داشته باشیم.
سخن آخر ...
در این مقاله به معرفی بازاریابی، برندینگ و تبلیغات پرداختیم. هدف از معرفی این ۳ مورد این است که خوانندگان محترم را به این مهم رهنمون شویم که ، برندینگ و تبلیغات میتوانند در قالب یکی از زیر مجموعههای بازاریابی که همان بازاریابی پنهان یا Undercover Marketing، میباشد، میتوانند انجام شوند. لازم است بدانید این شیوه از بازاریابی در واقع همان آمادهسازی ادراکی اسنت و زمانی اتفاق میافتاد که شناخت محرک معینی تحت تأثیر ارائه پیشین همان محرک یا محرک شبیه آن قرار میگیرد. در واقع در پدیده آمادهسازی ارائه پیشین محرک دریافت بعدی را آسان میسازد. ( توجه نا آگاهانه )