اگه یه کم با دنیای محتوا نویسی یا content creation توی دنیای وب آشنا باشین می دونین که همیشه گفتن محتوا پادشاه است. محتوا بخصوص از نوع متنیش یکی از راه های تعامل با دیگرانه و از این طریق می تونین توی وب سایتتون در مورد هر چیزی که می خواین حرف بزنین. اما گوگل به مخاطبینش خیلی احترام میگذاره و روی نشون دادن محتواهایی تمرکز می کنه که اصولی باشن. پس اگه می خوای اصول محتوا نویسی برای وب سایت خودت رو یاد بگیری تا انتهای این مطلب همراه من باش.
برای اصول محتوا نویسی باید استراتژی داشته باشید
همیشه پیش میاد که از خودمون بپرسیم خب اگه من اصول محتوا نویسی رو رعایت نکنم چی میشه؟ اصلا چرا باید یک سری اصول محتوا نویسی رو رعایت کنم؟ جواب احترام به مخاطبین شماست.
همون طور که مختصر توضیح دادم، گوگل الگوریتم های پیچیده ای داره برای ارزش گذاری روی محتوا هایی که ما برای وب سایتمون تولید می کنیم. برای محتوا های متنی این اصول خیلی خیلی جدی گرفته میشن.
البته فکر نکنید که من که قراره از اصول براتون بگم منظورم اینه که برای گوگل بنویسید. نه من بهتون می گم باید قوانین رو رعایت کنید و در چهارچوب قوانینی و اصولی که محتوای شما رو بهتر می کنه، چیزی که مخاطب میخواد رو هم بهش بدید. حالا در ادامه بهتون ی سری اصول ساده و کاربردی یاد میدم که توی انواع محتوا نویسی هاتون به دردتون بخوره.
چرا به اصول محتوا نویسی برای وب سایت نیاز داریم؟
اگه دقت کنید توی روز خیلی با استراتژی سر و کار دارید. از بازی شطرنج گرفته تا بازی های پرطرفداری مثل ندای وظیفه و کلش آف کلن. محیطی که برای برنده شدن باید پلن و طرح داشته باشین. برنامه بچینین و ذهن حریف رو بخونین.
اگه بخوام به زبان خیلی ساده بهتون بگم، محتوا نویسی هم یه همچنین چیزیه. باید ذهن مخاطب رو بخونین. باید نیاز هاش رو پیدا کنین.
به نظرم حتی قبل از این که بخواین وب سایت درست کنین برای خودتون باید به این فکر کنین که چرا این وب سایت رو درست می کنین؟ قراره چه مشکلی رو حل کنه؟ چه چیزی به مخاطب ارائه می کنه؟ قراره چی به مخاطب اضافه کنه؟
همین که جواب این سوالارو پیدا کردین باید به فکر استراتژی درست برای اصول محتوا نویسی خودتون باشین.
اما استراتژی توی محتوا نویسی یعنی شما یه طرح و برنامه روی کاغذ دارین که اهدافتون از محتوا نویسی، مخاطبین هدف و بازخورد هایی که انتظار دارید دریافت کنید رو باید برآورد کنید.
مقالات مرتبط با سئو و ترافیک سایت
رسانه ایجاد کنید نه بازار
می دونم که الان بعضیاتون توی ذهنتون دنبال این موضوع می گردین خب حالا چطور باید از این محتواهایی که قراره بنویسیم کسب درآمد کنیم؟ اما من می خوام یه دید بزرگتر بهتون بدم. شما باید یه رسانه برای خودتون ایجاد کنید. اون چیزی که مردم میخوان رسانه است. پست های جالب وبلاگی، اینفوگرافی هایی که میشه اونا رو با بقیه به اشتراک گذاشت یا فیلم هایی که سرگرم کننده و آموزنده هستن نیاز اصلی مردم هستش. چه بخواین چه نخوانین مردم از بازاریابی فرار می کنن.
وقتی رسانه خوب ایجاد می کنین، مخاطب شما حس این رو داره که شما بهش یه چیزی یاد دادین و حتی آگاهش کردین. این همه اون چیزی که مردم میخوان. وقتی به جایی برسین که هرچی که مردم میخوان رو بهشون بدین، برای گرفتن اطلاعات بار ها و بار ها پیش شما بر میگردن.
برای اصول محتوا نویسی روی تجربه مخاطب خود تمرکز کنید
بیشتر تجربه کلیشه ای توی بازاریابی اینه که یه شرکت شما رو به عنوان مشتری هدف خودش در نظر می گیره و بعدش شما رو با کلی تبلیغات محاصره می کنه.
اما وقتشه که دیگه این روش ها رو به کل فراموش کنید. یه به فکر آینده کاری خودتون باشید. دوست دارید به عنوان یه دوست برای مدت طولانی و یا تا آخر عمر توی زندگی مشتریان خودتون باشید؟ پس باید یاد بگیرید که چطور و از چه راهی می تونین ارتباط عمیق تری باهاشون برقرار کنید. اصلا چطور باید این تعامل رو به یه تجربه شاد تر و بهتر تبدیل کنین تا اون بخواد با شما وقت بگذرونه.
هرچند این طرز فکر خیلی متفاوت هستش اما اگه از دنبال ایجاد روابط پایدار با مخاطب باشین تا براش تجربه مثبت درست کنین نتایج بهتری به دست میارین.
چطور محتوای موثر تولید کنیم؟
یکی از مهم ترین اصول محتوا نویسی برای وب سایت اینه که نوشته هامون موثر باشن. یعنی باید یه حسی توی مخاطب ایجاد کنن که اونا رو دوباره برگردونه به سایت شما.
مخاطب خودتون رو بشناسید
باید برای کسانی که می خوان شما رو بخونن احترام قائل باشید. اولین قدم برای این احترام اینه که نیاز هاشون رو بشناسید و اون ها رو شناسایی کنید. باید لحن مناسب انتخاب کنید.
فکرش رو بکنید روزنامه ای که برای افراد بزرگسال طراحی شده با لغات و کلمات بچگانه لغاتش رو بیان کنه.
یا یه کتاب داستان برای بچه ها رو با تصاویر ترسناک یا مفاهیم علمی پیچیده پر کنن. حدس می زنین چی میشه؟
درسته مخاطب ازش فرار می کنه. چون فکر می کنه نویسنده هیچ ایده ای نداشته که مخاطبش چی می خواد و اصلا چه نیاز هایی داشته. پس فورا مخاطب اون رو دور میندازه و دنبال جایگزین می گرده.
پس باید یه جوری پرسونای مخاطبتون رو بشناسین که به فکر پیدا کردن جایگزین شما نباشه بلکه شما رو به عنوان منبع موثقی بشناسه و به شما دفعات بعد هم مراجعه کنه.
محتوای موثر و واضح تولید کنید
قبل از این که بخواین محتوا رو شروع کنین باید در مورد چیزی که می خواین بگین تحقیق کنین. محتوا هایی که واضح هستن قابل اعتمادن در مقابل محتوا هایی که گیج کننده هستن برای مخاطب بیگانه بو ده و به نظر می رسه که خوندن بی فایده باشه.
مثلا خیلی از محتوا نویسا از اصطلاحاتی استفاده می کنن که ممکنه برای خواننده نا آشنا باشه اما فکر می کنن اگه یکی داره این محتوا رو می خونه پس حتما اون اصطلاحات رو می دونه.
اما همیشه باید یه جوری محتوا بنویسین که حتی افراد با اطلاعات کم هم بهش علاقه مند بشن و بخوان که شما رو دنبال کنن.
محتوا باید مفید باشد
یکی از راه هایی که بتونین اصول محتوا نویسی رو رعایت کنید، نوشتن محتوای مفید هستش. اما فکر می کنید چرا اینقدر نوشتن محتوای مفید مهمه؟
فکرش رو بکنید که گوگل یه شبکه بزرگه که همه اطلاعات از مهم و غیر مهم رو توی خودش جای داده. اونقدر این داده ها زیادن که اگه محتوای شما مفید نباشه اصلا دیده نمیشه.
دیده شدن وقتی اتفاق میفته که در مورد نیاز مخاطب بنویسین. فکر هم نکین که مردم چیزای عجیب رو جستجو نمی کنن یا چیزی که برای شما بی اهمیته برای یکی دیگه هم همین درجه از اهمیت رو داره.
برعکس باید وسیع فکر کنید. مثلا شاید یکی باشه که بخواد کشتی بسازه و برای ساختن عرشه کشتی به راهنما نیاز داره. انتظار داره وقتی داره توی گوگل می گرده با دست پر برگرده. وقتی اون چیزی که می خواد رو پیدا می کنه احساس دلگرمی می کنه و سایتی که کمکش کرده رو به خاطر می سپاره.
محتوا سئو شده تولید کنید
هرچند که مدام تاکید می کنم مخاطب براتون مهم باشه و برای اون بنویسید، ولی این به این معنی نیست که گوگل رو فراموش نکین. یادتون نره گوگل یه آدم نیست که خودش محتوای شما رو بخونه و بگه آفرین به این می گن محتوا و هی مدام به کاربرانش نشونش بده.
گوگل یه هوش مصنوعیه که یه سری الگوریتم و الگوی خاص رو شناسایی می کنه. پس باید محتوای شما در کنار اهمیت به مخاطب برای گوگل هم بهینه (سئو) شده باشه.
هرچند به شما قول میدم گوگل اونقدر باهوش هست که اگه محتواتون محبوب نباشه، هرچقدر هم که خوب سئو شده باشه به مخاطبانش نشونش نمیده.
آموزش جامع سئو و روش های موثر افزایش رتبه ی سایت در گوگل
جملات کوتاه و ساده بنویسید
فرقی نمی کنه که دارین در مورد فیزیک کوانتوم می نویسین یا در مورد شعر حسنک که به حموم نمی رفت. باید ساده بنویسید. جملاتی که می نویسید باید کوتاه باشه. قرار نیست جملات پیچیده ای به مخاطب تحویل بدیم که اصلا یادش نیاد کی و کجا جمله رو شروع کرد.
وقتی سعی می کنید متن تون رو ساده و روان نگه دارید، به اون اصالت و پختگی می دید. جوری که مخاطب میدونه که شما اونقدر از سواد خوبی برخوردار هستین که به ساده ترین شکل ممکن و فقط با جمله های کوتاه به شما چیزی که می خواین رو میده.
بهتره توی نوشته خودتون از اصطلاحاتی استفاده کنید که برای اون نسل قابل فهم و ملموس باشه. این طوری مخاطب علاوه بر این که نوشته شما رو درک می کنه بلکه با اون ارتباط هم برقرار می کنه.
مدیاروت مشاور حرفه ای ها
چرا مدیاروت
مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.
مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.
و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.
به ریزه کاری ها اهمیت دهید
خب تا اینجا که با هم گپ زدیم امیدوارم که خسته نشده باشین. اما در ادامه بحثمون در مورد اصول محتوا نویسی باید بگم یه سری ریزه کاری ها همیشه هست که یه متن رو تر و تمیز تر و دوست داشتنی تر می کنه. باید به عنوان یک محتوا نویس اصولی این ریزه کاری ها رو انجام بدید. یادتون باشه شیطان در جزئیات پنهان است. پس به این نکات دقت کنین:
- علائم نگارشی رو رعایت کنید.
- از لحن مناسب و متناسب با مخاطب استفاده کنید.
- مطالبی که ارائه می دین کپی نباشه.
- از جملاتی با افعال معلوم استفاده کنید.
- سعی کنید از کماتی مثل به نظر من و… هم استفاده کنید.
- مخاطب رو به چالش بکشید.
- از مخاطب هم نظر بخواید.
- از عکس های جذاب استفاده کنید.
- استفاده از مواردی مثل اینفوگرافیک ها رو فراموش نکنید.
- لا به لای نوشته ها فضای خالی بزارین.
- از لحن طلبکارانه و بی ادبانه استفاده نکنید.
- مخاطب رو دست کم نگیرید.
- خودتون رو جای مخاطب بگذارید.
- با گذاشتن چن تا فیلم مرتبط به موضوع بحث، مخاطب رو بیشتر درگیر خودتون کنید.
- دستور زبان رو در نوشته هاتون رعایت کنید.
- سعی کنید مطالب رو موبایل فرندلی بنویسید. باید وب سایت رو موبایل فرندلی آماده کنید.
اصول محتوا نویسی در کنار جذابیت های بصری
فکرش رو بکنید شما همه اصولی که گفتیم رو رعایت می کنید اما هنوز هم مخاطب از شما دوری می کنه؟ بهتره توی این مرحله به جذابیت سایت خودتون هم دقت کنید. جذابیت بصری داره نوشته شما؟
منظورم از جذابیت بصری چیه؟ ساده است. متن شما عکس های جذاب داره؟ پاراگراف های مرتب داره؟ جاستی فای شده؟ اطرافش پر از نوشته ها و تبلیغاته یا این که فضای سفید حاشیه ای مرتب و تمیزی وجود داره؟
این نکات به نظر خیلی ساده میان اما تاثیر زیادی در اصولی نوشتن دارن. اگه بتونین جذابیت های بصری مثل اینفوگرافیک، عکس، فیلم و بولد کردن به نوشته خودتون اضافه کنید علاوه بر این که اصولی نوشتین، اون رو حسابی قشنگ و جذاب کردین.
می تونین حتی از بولت ها و اعداد هم استفاده کنید. مثلا مطالب رو شماره گذاری شده و بولت گذاری شده توضیح بدین و برای مخاطب مطالب رو دسته بندی کنید.
بگذارید مخاطب حس کنه که شما برای وقت خودتون و اون اهمیت قائل هستید. دوست دارید نظم و ترتیب رو به نوشته هاتونم انتقال بدین. پس دفعه بعد که دارین می نویسین به این فکر کنید که چیکار کنین ظاهر نوشته جذاب باشه تا مخاطب مطالبش رو هم بخونه.
اصول
که کمتر به آن ها می پردازند:
متن مقدماتی داشته باشین
کاربرا دوس دارن وقتی دارن یه مطلب رو مطالعه می کنن چن خط در مورد این که اصلا مطلب در مورد چیه و قراره چه حرفی برای گفتن داشته باشه، ببینن. پس خیلی بهتره که متن شما یه مقدمه خوب داشته باشه.
مخاطب رو نپیچانید
قرار نیست برای این که مخاطب رو بیشتر نگهدارید اون رو بپیچونید و اذیتش کنید. حتی پیشنهاد میشه جواب سوالش رو باید همون چند خط اول براش بگذارید و اگه خواست دنبال اطلاعات مفید تری باشی خودش بقیه مطلب رو خواهد خوند.
حتی سعی کنید اگه قراره فایلی رو در اختیارش بگذارید، اون رو جایی جلوی چشم گذاشته و محل دانلود رو به خوبی نشون بدین. از این صفحه به اون صفحه و نشون دادن تبلیغات و پاپ آپ ها فقط مخاطب رو از ادامه کار نا امید می کنه و سایت شما رو ترک می کنه.
اطلاعات درستی ارائه کنید
شاید شما هم چند تا سایت سراغ داشته باشین که همه در زمینه کاریشون اگه بخوان چیزی پیدا کنن به اونجا مراجعه می کنن. به این سایت ها سایت مرجع می گن. این سایت ها اصول محتوا نویسی رو خیلی خوب رعایت می کنن و علاوه بر اون اطلاعات درستی رو هم در اختیار خواننده هاشون قرار میدن طوری که به یه مرجع معتبر تبدیل میشن.
نگویید بلکه نشان دهید
بله اگه قراره یه محتوای آموزشی برای مخاطب تولید کنید، درست و اصولی این هست که بهش نشون بدین که چطور باید این کار رو انجام بده. حالا یا فیلم مرحله به مرحله درست کنین یا از مراحل اسکرین شات بگیرین.
هرچند می تونید که قدم به قدم به صورت نوشته توضیح بدین، ولی شنیدن کی بود مانند دیدن. راستی این طوری مخاطب هم بیشتر شما رو دوست داره و اگه کس دیگه ای هم سوال خودش رو داشت شما رو حتما معرفی می کنه. این طوری یه سودی هم از وایرال مارکتینگ بردین.
انواع اصول محتوا نویسی برای بازاریابی محتوا:
-
محتوای بریج bridge content
-
کرنر استون corner stone
-
پیلار پیج Pillar page
محتوای بریج (bridge content)
پل بازاریابی محتوا پیوند بین اهداف تجاری و چشم انداز هایی از نیاز مشتری هاست.
خیلی از کسانی که محتوای تجاری درست می کنن جزایری درست کردن که من فکر می کنم اونقدر دور افتاده هستن که کسی دستشون بهش نمیرسه. اما بازاریابی محتوا رسیدن رو ممکن کرده. پس صبر کنید با یه مثال براتون توضیح بدم.
دو جزیره واقعی رو تصور کنید هر دوتا همدیگرو می بینن. اما مشکل اینجاست که هیچ وسیله ارتباطی ندارن. پس همین طوری منزوی باقی می مونن. خب اسم این دو تا جزیره رو میگذاریم جزیره برند (Brand Island) و جزیره چشم انداز (Prospect Island). خب پس برای این که این دو جزیره رو به هم وصل کنیم به یه پل نیاز داریم. بازاریابی محتوا اون چیزی هست که به داد این دو جزیره می رسه.
تعجب کردید نه؟ خب خیلی ساده اس اگه اصول محتوا نویسی رو توی بازاریابی محتوا استفاده کنیم چی؟ درسته عین یک پل عمل میکنه.
اما این پل امیدها، آرزو ها و نیاز های واقعی ساکنان جزیره برند هست. مصالح این پل محتواهایی هستند که کنار هم قرار می گیرن. جزیره چشم انداز پر از مردمی هست که مشتری برند هستن. با پل محتوا یا bridge content میشه کاری کرد که یک برند خودش رو به مشتریانش معرفی کنه. در نهایت مخاطب میتونه که با برند آشنا بشه و بتونه با شناختی که پیدا می کنه به مشتری برند و در نهایت به مشتری وفادار تبدیل بشه.
کرنر استون (corner stone)
تا حالا چیزی در مورد محتوای بنیادی شنیدین؟ محتوا هایی که هر سایت ممکنه ۳ یا ۴ تا ازش داشته باشن. این محتوا ها که بهشون کرنر استون (corner stone) می گن برای سئوی داخلی خیلی مفیده.
شاید اگه با افزونه یواست سئو در وردپرس کار کرده باشین قسمت انتهای افزونه یواست(yoast) توی صفحه محتوا گذاری رو بلد باشین، جایی که نوشته: این مقاله بنیاد محتوا است.
وقتی این تیک رو بزنین به گوگل هم میگین که این محتوا بنیادیه و برای شما و سایت شما خیلی مهمه.
معمولا هر سایتی می خواد در مورد یه موضوع صحبت کنه و مهمترین چیزی هست که در مورد کسب و کارش براش اهمیت داره. یه محتوای طولانی، جامع و کامل رو با رعایت اصول سئو کامل رو ارائه میده. حتی این محتوا ها می تونن از یکی هم بیشتر باشن. پس این محتوا خیلی با ارزشه. پس اگه می خواین اصول محتوا نویسی رو برای سایت خودتون خیلی خوب رعایت کنید باید کرنر استون (corner stone) داشته باشین.
کرنر استون (corner stone) یا محتوای بنیادی چیست؟
پیلار پیج (Pillar page)
پیلار پیج (Pillar page) یا محتوای ستونی یکی از جدید ترین روش هایی هست که برای ایجاد ساختار وب سایت بر اساس اصول سئویی بکار برده میشه. اگه بخوام خیلی ساده بگم، این نوع محتوا نویسی به طور کلی از چند تا محتوای مرتبط درست شده که به هم وصل شدن و یک ستون قوی ایجاد کردن. البته اصلی ترین موضوع مقاله ها هم مربوط به موضوعاتی هست که سایت در اون موارد فعالیت داره.
پیلار پیج (Pillar page) و هرچه باید در مورد محتوای ستونی بدانید
منابع:
بازتاب: سئو داخلی - مدیاروت
بازتاب: اصول اولیه سئو - مدیاروت