سئوی فنی چیست | راهنمای کامل سئوی تکنیکال

آکادمی آموزش سئو و دیجیتال مارکتینگ

فهرست عناوین

سئو تکنیکال (Technical SEO)

سئو فنی یا Technical SEO، در واقع همون بهینه سازی وب سایت ها و سرورها است که به ربات های خزنده گوگل (google crawler bots) کمک می کنه تا با خزیدن و نمایه سازی کارآمدتر به بهبود رتبه بندی ارگانیک سایت کمک کنن. در واقع اگه یک سایت از نظر فنی بهبود پیدا کنه می تونه به کاربران و ربات های موتور جستجو کمک کنه تا محتوا و کسب و کار سایت رو بهتر بفهمند.

در واقع اگه بخوایم اطمینان حاصل کنیم که محتوای صفحات سایت برای گوگل و مخاطب قابل درک هست ، باید به این سه بخش توجه کنیم:

  • نحوه کار وب سایت 
  • گوگل چطور محتوای وب سایت رو درک می کنه
  • نحوه تعامل کاربران با سایت (وب سایت تعاملی – Interactive Website) 

از اونجایی که ساختار فنی یه سایت می تونه تأثیر زیادی در عملکرد اون سایت داشته باشد، درک این اصول برای همه افراد دخیل در پروژه مثل برنامه نویسا ، نویسنده های محتوا و وب مستر ها مهمه.

حالا خیلی سریع به بررسی تکنیک های مهم در سئوی فنی (تکنیکال) می پردازیم:

خزش ربات های گوگل

آیا سایت برای گوگل قابل ایندکس (index) شدنه

موتورهای جستجو از ربات ها یا کرولر ها برای پیمایش یا ایندکس سایت استفاده می کنن. خزنده ها برای کشف محتوای سایت شما لینک های داخلی رو دنبال می کنند. یه سایت با لینک سازی داخلی عالی، استفاده از مدل های صحیح ساختاری مثل ساخت  پیلار پیج (Pillar page) درک درستی از مهمترین محتوای سایت به گوگل میده.

اما بعضی وقت ها هست که سئوکار ها تمایلی به ایندکس صفحات خاصی ندارن؛ مثل صفحه سبد خرید مشتری که نمایش این صفحات در جستجوهای کاربران توسط گوگل به صلاح نیست. اینجاست که می تونیم به crawler bots های گوگل اجازه ندیم که صفحه ای رو پیمایش یا ایندکس کنند یا لینکی رو دنبال کنند، اما چطور؟

پرونده Robots.txt

با استفاده از  robots.txt می تونید دستورالعمل هایی رو مختص ربات های گوگل در سایت قرار بدید. البته این کار باید خیلی با احتیاط و کنترل شده انجام بشه. چون با یه اشتباه کوچیک ممکنه از خزیدن ربات ها در سایت شما جلوگیری بشه. گاهی اوقات وب مستر ها عمداً فایل های CSS و JS سایت رو با استفاده از robot.txt مسدود می کنند. این فایل ها حاوی کدی هستند که به مرورگرها نحوه شکل گیری سایت و عملکرد اون رو توضیح میدن و با مسدود شدن این فایل ها، موتورهای جستجو نمی تونند بفهمند که سایت به درستی کار می کنه یا نه!

از متا تگ ها (Meta Tag) استفاده کنید

متا تگ ها (Meta Tag) کدهایی هستند که به گوگل کمک می کنند تا محتوای صفحه رو بهتر درک کنن. این کدها در بخشی به نام هدر صفحه قرار دارن. ربات های گوگل وقتی صفحه ای رو پیدا می کنن این بخش را می خونند. در آن آنها اطلاعاتی در مورد آنچه در صفحه پیدا می کنند یا آنچه باید با آن انجام دهند پیدا می کنند.

لینک شکسته و ارور 404

لینک های شکسته (Broken Link) رو اصلاح کنید

چیزی که تو سئوی فنی خیلی مهمه، لینک سازی داخلی بهینه است. در واقع اگه پیوندی نادرست به صفحه ای که وجود خارجی نداره لینک بشه، کاربر با خطای ۴۰۴ مواجه می شه. که این یه تجربه کاربری ناخوشایند رو برای مخاطب ایجاد می کنه.

علاوه بر این، موتورهای جستجو هم دوست ندارند این خطاها رو پیدا کنند. ولی متأسفانه، بیشتر سایت ها Broken Link کم ندارن، این هم به دلیل توسعه و محتوا گذاری مداوم سایته. ولی خوشبختانه ابزارهایی وجود دارند که می تونن به شما در بهبود پیوندهای شکسته کمک کنند. 

مثلا ابزار یوست (Yoast SEO Premium) در وردپرس می تونه در حذف یا انتقال آدرس های حذف شده به URL جدید، خیلی کمک کنه. 

محتوای تکراری ایجاد نکنید

منظورم از محتوای تکراری، محتوای کپی از سایت های دیگه نیست بلکه اگه محتوای یکسانی در چندین صفحه از سایت خودتون داشته باشید، موتورهای جستجو گیج می شن و نمیدونن کدومیک از این صفحاتی که محتوای یکسانی رو نشون میدن، باید در جایگاه بالاتری در SERP بگیرن؟ البته ممکنه برای یک بازدید کننده مهم نباشه، اما برای یک موتور جستجو مهمه که یک مطلب یکسان رو چرا باید در یک URL متفاوت هم نشون بده.در نتیجه ، ممکنه همه صفحات یکسان رو با همون محتوا، در جایگاه پائینی نگه داره.

البته بعضی وقت ها محتوا عینا تکراری نیست بلکه عناوین یا کیوردهای مشابهی رو شامل شده که گوگل نمیدونه در اون کلمه کلیدی بخصوص باید به کدوم محتوا رنک بالاتری رو بده که اینجا با مفهوم کنیبالیزیشن cannibalization روبه رو میشیم. دوباره تاکید می کنم محتوای کنیبالیزیشن محتوای کپی نیست بلکه مفاهیم و کلمات کلیدی مشابهی رو شامل شده که برای گوگل قابل درک نیست.

خوشبختانه یک راه حل فنی بسیار ساده برای این موضوع هم وجود داره (البته برای وردپرس). باز با کمک پلاگین یواست، می تونید تعیین کنید کدوم صفحه اصلیه یا صفحه ای که می خواید در گوگل رتبه بندی بشه کدومه.

در نهایت تاکید می کنم که موضوع محتوا نویسی به محتوای تکراری ختم نمیشه بلکه اصول محتوا نویسی برای وب سایت همیشه یکی از اصلی ترین مباحث سئو بشمار میاد.

 

از SSL استفاده کنید

یکی دیگه از نکات مهم در سئوی فنی بحث گواهی نامه SSL هست اس اس ال – SSL – یک پروتکل امنیتی استاندارد هست که یک لینک رمزگذاری شده بین وب سرور و مرورگر ایجاد می کنه. سایت هایی که از طریق SSL پشتیبانی میشن در URL خودشون به جای “http” با “https” شروع می شن.

اگه بخوام خیلی کلی بگم اگه صفحه ای گواهی SSL داشته باشه اطلاعاتی که از طریق کاربر وارد شده بین مرورگر و سرور رمز گزاری میشه و هکرها به راحتی نمی تونند به این اطلاعات دست پیدا کنند.

در سال ۲۰۱۴ گوگل اعلام کرد که می خواد “HTTPS” رو همه جا ببینه و سایت های امن رو در نتایج جستجو به سایت های غیر ایمن اولویت میده.

آیا سایت شما موبایل فرندلی (mobile friendly) هست؟

در بحث سئوی فنی طراحی وب سایت ریسپانسیو (responsive) یا واکنش گرا اهمیت زیادی داره.

گوگل بطور واضح بیان کرده که یک سایت ریسپانسیو (responsive) توسط الگوریتم های گوگل رتبه بهتری رو دریافت می کنند.

بنابراین منطقی است که اطمینان حاصل کنیم سایت شما به طور کامل واکنش گرا طراحی شده و در بهترین حالت برای موبایل و تبلت برای کاربران قابل نمایش است.

load-time-for-SEO

سرعت سایت رو بالا ببرید

گوگل سایت هایی را که سریع بارگزاری بشه رو ترجیح می ده، درواقع سرعت صفحه به عنوان یک سیگنال مهم رتبه بندی در نظر گرفته می شه و یکی از مهمترین فاکتورهای سئوی فنی بشمار میاد.

روش های مختلفی وجود داره که میشه سرعت سایت رو بیشتر کرد، که مهم ترین هاش اینهاست:

  • از هاست و DNS خوب استفاده کنید.
  • درخواست های HTTP رو به حداقل برسونید (اسکریپت ها و افزونه ها رو در CMS ها به حداقل برسونید).
  • در برنامه نویسی CSS ها رو مدیریت کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که فایل های تصویری شما تا حد ممکن کم حجم هستند (بدون اینکه کیفیت ازبین بره).
  • صفحات وب رو فشرده کنید (این کار با استفاده از ابزار GZIP میشه انجام داد).
  • کد سایت رو کاهش بدید (از هرگونه کد اضافی در  HTML ،CSS و Javascript خود خلاص بشید (برای کمک در این مورد به صفحه Minify Resources Google مراجعه کنید).

مدیاروت مشاور حرفه ای ها

چرا مدیاروت

مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.

مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.

و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.

نقشه سایت XML یا Sitemap ایجاد کنید

نقشه XML یا سایت مپ فایلیه که به گوگل کمک می کنه تا سایت رو هنگام خزیدن و ایندکس درک کنه – در واقع نوعی “نقشه مسیر جستجو” است که به موتورهای جستجو می گه دقیقاً هر صفحه کجاست. از طرف دیگه شامل اطلاعات مفیدی در مورد هر صفحه از سایت شما ، از جمله:

  • آخرین صفحه چه زمانی تغییر کرده است.
  • چه اولویتی در سایت شما وجود داره.
  • سایت هر چند وقت یکبار بروز می شه.
schema-markup

از کدهای اسکیما استفاده کنید

کدهای نشانه گذاری اسکیما (schema)، کدی است که برای کمک به موتورهای جستجو برای درک بهتر محتوای سایت اضافه می کنیم. این کدهای نشانه گذاری می تونند به گوگل کمک کنن تا سایت شما را موثرتر نمایش بده و نتایج مرتبط تری رو ارائه کنه.

از اونجا که از این نتایج از نظر بصری جذاب تر هستند و بلافاصله اطلاعات مفیدی رو به جستجوگر میرسونن، این نتایج پیشرفته می تونه  CTR شما رو بهبود بده و بازدید بیشتری رو به سایت شما هدایت کنه.

search console

سایت رو در Google Search Console ثبت کنید

Google Search Console و Bing Webmaster Tools به ترتیب ابزارهای رایگانی از Google و Microsoft هستند که به شما این امکان رو میدن که سایت خودتون رو از دید موتورهای جستجو بررسی کنید و ارزیابی درستی نسبت به عملکرد کلی سایت تون پیدا کنید. دیگه اینکه  سرچ کنسول (Search Console) به عنوان اصلی ترین ابزار سئوی فنی بشمار میاد.

سرچ کنسول دیگه چه کمکی میکنه؟

  • گزارش Queries و کلمات کلیدی که سایت شما باهاش توسط گوگل نمایش داده شده
  • قابلیت حذف صفحات از نتایج گوگل
  • گزارش Mobile usability و نمایش موبایلی
  • بخش Sitemap
  • گزارش لینک های داخلی و خارجی
  • قسمت URL Inspection برای ایندکس سزیع تر محتوا

منابع:

اشتراک گذاری

فیس بوک
توئیتر
لینکداین
واتس اپ
ایمیل

2 دیدگاه دربارهٔ «سئوی فنی چیست | راهنمای کامل سئوی تکنیکال»

  1. بازتاب: سئو داخلی چیست | راهنمای کامل On Page SEO - مدیاروت

  2. بازتاب: افزایش رتبه سایت در گوگل و روش های موثر و جامع سئو - مدیاروت

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×