پرکاربردترین انواع بازاریابی

آکادمی آموزش سئو و دیجیتال مارکتینگ

فهرست عناوین

پرکاربردترین انواع بازاریابی

قبل از اینکه پرکاربردترین انواع بازاریابی رو معرفی کنیم، بهتره یه تعریف از بازاریابی داشته باشیم و بدونیم برای اینکه یه بازاریابی موفق داشته باشیم باید چه مراحلی رو طی کنیم و طبق همون یکی از انواع بازاریابی رو انتخاب کنیم و برای کسب و کارمون به اجرا دربیاریم.

بازاریابی چیست؟

به نقل از هاب اسپات بازاریابی رو به این شکل تعریف میکنیم :

 ” بازاریابی فرایند جذب افراد به محصول یا خدمات شرکت شماست. این امر از طریق تحقیقات بازار ، تجزیه و تحلیل و درک منافع مشتری ایده آل ( مخاطب هدف ) شما اتفاق میفته. بازاریابی به همه جنبه های یه تجارت یا کسب و کار ، از جمله توسعه محصول ، روش های توزیع ، فروش و تبلیغات مربوط می شود ” .

بازارایابی مدرن از دهه ۱۹۵۰ میلادی شروع شد، که در اون زمان مردم برای معرفی محصول خودشون بیشتر از رسانه های چاپی استفاده میکردن. بعدها تلویزیون و اینترنت وارد زندگی مردم شد؛ و به طبع، دست بازاریاب‌ها برای تعریف کمپین های بازاریابی و تبلیغات برای معرفی محصول و خدمات خودشون باز تر شد؛ چرا که میتونستن کل کمپین خودشون رو تو رسانه های مختلف و سیستم های متفاوتی انجام بدن البته همه اینها بستگی به این داره که بتونیم بفهمیم، مخاطب هدفمون کجا حضور داره ؟ از چه رسانه ای استفاده میکنه ؟ و بیشترین وقت خودش رو در کجا صرف میکنه ؟ که با انجام تحقیقات بازار میشه جواب این سوالات رو پیدا کرد و یه کمپین مناسب برای معرفی برند به بازار طراحی کرد.

مراحل بازاریابی کدام است ؟

  • مرحله اول : داشتن درک درستی از کسب و کار :

در این مرحله باید درک درستی از کسب و کار یا تجارت مورد نظر داشته باشیم و اون کسب و کار رو انالیز کنیم . نقاط ضعف و قوتش رو با استفاده از تحلیل SWOT بدست بیاریم و بتونیم یه دید کلی نسبت به عملکرد اون کسب و کار بدست بیاریم.

مرحله دوم : شناسایی بازار هدف :

این مرحله خیلی مهمه چرا که باید بدونیم کسیکه ما قراره براش بازاریابی کنیم چه کسیه ؟

باید پرسونا مخاطب رو شناسایی کنیم و اطلاعاتی مثل جنسیت، سن، منطقه جغرافیایی، یا هر اطلاعات دیگه ای مربوط به اون رو بدست بیاریم. باید بدونیم نیاز مخاطب چیه ؟ چرا از یه محصول خریداری میکنه ؟ چه مشکلاتی تو خریدِ یه محصول داره ؟ در کجا حضور پر رنگ تری داره ؟ و یا سوالاتی از این قبیل که باعث میشه مخاطب رو بهتر بشناسیم.

مرحله سوم : آنالیز رقبا :

با آنالیز رقبا میشه فهمید که استراتژی بازاریابی رقبا به چه شکله ؟ آیا موفق عمل کرده یا نه ؟ اگه موفق بود میشه به روش بنچ مارک کردن از موفقیت هاش الگو گرفت و یه استراتژی مناسب برای کسب و کارِ مدنظر نوشت و اگر ناموفق عمل کرده بود بازهم میشه الگو گرفت و از قسمتهای ناموفق بازاریابی فاکتور گرفت. در هر حال آنالیز رقبا یه دید کلی نسبت به روند کار رقبا پیش روی ما قرار میده.

مرحله چهارم : انتخاب هدف :

بعد از گذروندن مراحل قبل و آنالیز رقبا و آنالیز کسب و کار مورد نظر، حالا میتونیم یه هدف رو تعیین کنیم، تعیین هدف مرحله بسیار مهمی برای یه کسب و کار محسوب میشه چرا که فعالیت‌های بازاریابی یا بستن کمپین های تبلیغاتی مطابق با هدف مورد نظر به اجرا درمیاد، هدف میتونه بلند مدت باشه مثل افزایش فروش یا افزایش قیمت دو برابری سهام شرکت و یا میتونه هدف کوچیکی باشه مثل اضافه شدن ۱۰۰ تا فالوور تو اینستاگرام، یا هر چیز دیگه ای.

مرحله پنجم : تدوین استراتژی :

در این مرحله که هدف رو مشخص کردیم باید راه‌های رسیدن به اون هدف رو مشخص کنیم و براش برنامه ریزی کنیم تا به هدف مورد نظرمون برسیم . بزارید این قسمت رو با یه مثال براتون توضیح بدم.

مثلا شما صاحب یه کسب و کار هستید که هدفتون افزایش ۱۰۰ فالوور در اینستاگرامه و استراتژی که براش تدوین میکنید به شکل زیر :

  • هر هفته حداقل ۳ پست در اینستاگرام آپلود کنید.
  • پاسخ به کامنت ها و دایرکت ها برای افزایش تعامل با کاربرا.
  • استفاده از هشتگ های مرتبط با حوزه کسب و کار.
  • برگزاری مسابقه اینستاگرامی.

دیدین به همین راحتی برای یه هدف کوچیک استراتژی تدوین شد . البته مدیاروت یه مقاله خیلی کامل درمورد تدوین استراتژی نوشته که اگه دوست داشته باشین میتونی رو کلمه تدوین استراتژی کلیک کنین تا بتونین اون مقاله رو بخونین.

مرحله ششم : بودجه بندی :

تو این مرحله باید مشخص کنیم که برای هر برنامه ای که در تدوین استراتژی مشخص کردیم چقدر هزینه نیازه ؟

پرکاربردترین انوع بازاریابی

حدود ۱۸۰ نوع بازاریابی تعریف شده که یه سری از انوع بازاریابی بعنوان پرکاربردترین انواع بازاریابی شناخته شدن و خیلی محبوب تر از بقیه هستن و بازاریابان بیشتر از اوناها استفاده استفاده میکنن که در ادامه ما ۱۵ نوع از پرکاربردترین انواع بازاریابی رو براتون آوردیم، البته این به این معنی نیست که از نوع های دیگر بازاریابی استفاده نمیشه، منظورمون اینه که این ۱۵ نوع نسبت به بقیه پرکاربردتر هستن.

۱ / بازاریابی تلفنی یا تله مارکتینگ (Telemarketing) :

بازاریابی تلفنی یا تله مارکتینگ نوعی از بازاریابیه که فروشنده مستقیم از تلفن برای برقرای ارتباط با مشتری استفاده میکنه تا اطلاعاتی رو ارائه بده و نهایتا بتونه محصولی رو بفروشه.

۲ / بازاریابی چریکی یا پارتیزانی (Guerilla Marketing) :

بازاریابی چریکی یا پارتیزانی  یه نوع از بازاریابیه که روی تکنیک های کم هزینه اما موثر تمرکز داره. در این نوع بازاریابی از روش های استفاده میشه که محصول واقعی رو برای مخاطب شبیه سازی میکنه.

گوریلا مارکتینگ

۳ / بازاریابی ویروسی (Viral Marketing)  : 

در بازاریابی ویروسی بعنوان یکی دیگه از پرکاربردترین انواع بازاریابی با استفاده بهینه از تعامل با مخاطب و پتانسیل شبکه های اجتماعی برای ترویج یه محصول از مخاطب در بازاریابی دیجیتال استفاده میشه.

بازاریابی ویروسی

۴ / بازاریابی دهان به دهان ( Word Of Mouth ) :

بازاریابی دهان به دهان یه روشی برای پخش کردن یه پیام در بین حرف های عادی مردمه . اگه مردم از برندی استفاده کنن و خیلی راضی باشن اونو با بقیه به اشتراک میزارن و توصیه میکنن و یه جورایی برای اون برند بازاریابی میکنن که بهش میگن بازاریابی دهان به دهان.

بازاریابی دهان به دهان

۵ / بازاریابی محتوایی ( Content Marketing ) :

 بازاریابی محتوایی هم یکی دیگه از انواع بازاریابی پرکاربرد محسوب میشه که تمرکزش رو تولید و توزیع محتوای با کیفیته و هدفش جذب مخاطب جدید و حفظ مخاطب قبلیه.

۶ / بازاریابی درخواست به اقدام (Call to Action Marketing) :

بازاریابی درخواست به اقدام بخشی از بازاریابی درون سیستمیه که در داخل وب سایت از طریق بنر، متن یا یک تصویر اتفاق میفته، این ابزارها، تلاش میکنن تا فرد را به کلیک روی آن تشویق کنن و وارد ارتباط با سایت بشن و در نهایت اقدامی که مد نظر ماست رو انجام بدن که اون اقدام میتونه خرید باشه میتونه دانلود یه فایل باشه.

۷ / بازاریابی مشارکتی (Affinity Marketing) :

به بازاریابی مشارکتی، Partnership Marketing،  هم گفته میشه،این تکنیک باعث بوجود اومدن یه رابطه عمیق بین برندهای مکمل میشه، از طرفی هم این استراتژی مشارکتی برای هر دو برند منفعت داره. زمانیکه یه شرکت به جهت کسب درآمد برای خودش باعث ایجاد خلق ارزش میشه، برند دیگه با مشتریان جدید ارتباط برقرار میکنه.

۸ / بازاریابی با نمونه رایگان (Free Sample Marketing) :

در بازاریابی با نمونه رایگان مشتری محصول رایگان ارائه میده؛ با این امید که بتونه مشتری رو برای خرید در آینده تشویق کنه.

۹ / بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing) :

در بازاریابی دیجیتال با استفاده از تجهیزات هوشمند مثل تلفن همراه هوشمند، رایانه، تبلت و بیلبوردهای دیجیتالی برای آگاهی مشتری از برند و محصولات برند استفاده میشه. عنصر کلیدی بازاریابی دیجیتال، بازاریابی اینترنتیه.

۱۰ / بازاریابی مستقیم (Direct Marketing) :

در بازاریابی مستقیم بطور مستقیم با مشتری ارتباط برقرار میشه مثل : ارتباط از طریق ایمیل، اس ام اس، پوستر و یا ابزارهای دیگه.

۱۱ / بازاریابی بدون عوض؛ شبه رایگان (Freebie Marketing) :

در بازاریابی بدون عوض؛ شبه رایگان، اول محصول رو با قیمت خیلی کم و یا گاهی اوقات رایگان به مشتری ارائه میدن تا بتونن بعدش تجهیزات و محصولات تکمیل کنننده ی محصول قبل رو به مشتری بفروشن.

۱۲ / بازاریابی ایمیلی (Email Marketing) :

روش هایی که از طریق ارسال ایمیل باعث جذب ترافیک و بازدیدکننده و جهت گسترش رابطه با مشتری بالفعل یا بالقوه میشه بازاریابی ایمیلی میگن که البته به عنوان یکی از روش های بازاریابی مستقیم هم شناخته میشه.

۱۳ / بازاریابی موبایلی (Mobile Marketing)  :

بازاریابی موبایل هرمدل تبلیغاتی که از طریق موبایل، تبلت و یا تلفن های هوشمند برای ارتقاء محصول و یا خدمات انجام میشه. 

۱۴ / بازاریابی عصبی (Neuro Marketing) :

بازاریابی عصبی مطالعه و تحقیقات در مورد پاسخ های مغز نسبت به فعالیت ها و تنظیم و تغییر فعالیت های بازاریابی برای دریافت پاسخ های بهتر از مغز تعریف میشه.

۱۵ / بازاریابی روابط عمومی ( PR ) :

بازاریابی روابط عمومی به مجموعه فعالیتهایی که ما بعنوان یک برند، کسب و کار و یا استارت آپ تو فضای آنلاین انجام میدیم تا رسانه ها و صاحب نظران از ما بگن .

این ۱۵ مورد پرکاربردترین انواع بازاریابی هستن که خیلی وقتها ازشون استفاده میشه، اما استفاده از هرکدوم از انواع بازاریابی بسته به یه قیف بازاریابی و مراحل ششگانه اونه، که برای محصول یه برند، سناریویی تعریف میکنه از لحظه شناخته شدنش تا به فروش رسیدنش، ادامه مقاله قیف بازاریابی رو براتون شرح میده

قیف بازاریابی چیست ؟

یه بازاریاب تمام فعالیت ها شو برای یه محصول در قالب یه قیف طراحی میکنه که بهش میگن قیف بازاریابی یا قیف فروش، این قیف مراحل مختلفی داره که از آگاهی از برند شروع میشه و به فروش ختم میشه که در ادامه به توضیح هر مرحله پرداختیم :

قیف فروش

مرحله اول : Brand awareness:

مرحله آگاهی از برند بالاترین قسمت قیف را شامل مسشه که قدم اول در بازاریابیه.

مرحله دوم : Interest :

در این مرحله باید علاقه در برند برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر بوجود بیاد.

مرحله سوم : Consideration:

در این مرحله باید توجه مشتری به برند جلب شه.

مرحله چهارم : Intent :

بعد از گذشتن از مرحله توجه ، مرحله قصد کردن برای خرید اتفاق میفته.

مرحله پنجم : Evaluation :

در مرحله ارزیابی کاربر یا مشتری بالقوه چند برند را مورد ارزیابی قرار میده تا بتونه خرید خودش رو از بین بهترین اونها  انتخاب کند .

مرحله ششم :  Purchase :

مرحله آخر قیف بازاریابی خرید هستش که مشتری بررسی های خودش رو انجام داده و به مشتری تبدیل شده.

مهارت های لازم در بازاریابی کدام است ؟

یه بازاریاب برای اینکه بتونه تو این زمینه موفق عمل کنه نیازمنده یه سری مهارته که مهمترینهاشو ما براتون عنوان کردیم :

  • مهارت کلامی :

خوب بازاریاب کسیه که بیشترین ارتباط رو با مخاطب هدف و یا مشتری بالقوه داره، پس طبیعیه که باید از مهارت کلامی بالا و یا فن بیان مناسب برخوردار باشه، اصلا دوستن اصول و فنون مذاکره میتونه به بازاریاب کمک کنه.

  • مهارت نویسندگی :

از اونجایی که بازاریابی خیلی درگیره مراحل مختلف بازاریابیه، حالا به هر نحوی که متناسب با استراتژی شرکت باشه، یه زمانهایی نیازه برای نوشتن محتوا دست به قلم بشه حالا اون محتوا میتونه یه تکست در قالب کپشن باشه، میتونه یه متن در قالب ایمیل باشه و یا هر محتوای دیگه ای

  • مهارت تحقیق :

بازاریاب هرچی اطلاعات بیشتر و جامع تری داشته باشه چه درمورد مهارت و تخصص خودش و چه درمورد کسب و کارش، در موفقیتش اثرگذار خواهد بود و این کسب اطلاعات بیشتر به تحقیق نیاز داره، با این توضیحات الان دیگه قانع شدیم که مهارت داشتن در تحقیق لازمه ی یه بازاریاب خوب بودنه.

  • مهارت تجزیه و تحلیل :

اینکه فقط بخوایم بازاریابی کنیم و یه سری اطلاعات از مشتریان بالقوه داشته باشیم کافی نیست، باید بلد باشیم از اون اطلاعات بیشترین بهره رو در جهت سوداوری بیشتر ببریم، توانایی تحلیل اطلاعات خام جمع آوری شده و مشخص کردن صعودی و یا نزولی بودن روند و پیداکردن علت ها میتونه در بهبود بازاریابی کمک شایانی به بازاریاب بکنه.

 

به پایان آمد این دفتر ولی حکایتمون همچنان باقیست …..

 

راستی شما چه تعریفی از بازاریابی دارید ؟

منبع : مدیاروت

اشتراک گذاری

فیس بوک
توئیتر
لینکداین
واتس اپ
ایمیل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

×